Om konventionelle madvarer, pesticider, plastik i køkkenet og kræftfremkaldende stoffer

Her har vi en jungle, der kan være svær at finde rundt i!

 

En af grundende til at vi har valgt at stable en webshop på benene, med lige netop bæredygtighed, økologi og fri for kemi som nogle af nøgleordene, er at vi faktisk selv som forbrugere har haft svært ved at finde de rette løsninger, til at undgå plastik i køkkenet! Vi tænker at vi næppe er de eneste, og vi håber at vi kan hjælpe en hel masse derude, som bare gerne vil nyde deres mad med vished om at den ikke indeholder en hel masse, der i virkeligheden er skidt for kroppen.

Mange forsøger at gå en lang bue uden om pesticider og gift i maden, ved at spise økologisk. Mange tænker at de hermed spiser sundt. De spiser måske i virkeligheden også så sundt som muligt, hvis man kigger på valget af de økologiske madvarer – men rigtig mange tænker desværre ikke nødvendigvis over hvilke giftstoffer vores køkkenredskaber, køkkenudstyr, service mv. afgiver.
Hele mit mavesystem vendte sig, da jeg for 3 år siden fandt ud af, at jeg havde opvarmet min første søns mad i mikroovnen eller puttet det direkte fra gryden og op på tallerkener og i skåle, som faktisk kunne afgive giftstoffer når de blev udsat for høje temperaturer.

Vi brugte plastikskåle fra IKEA, som godt kunne gå i mikroovnen, vi puttede den varme/kogende mad direkte på melamintallerkener (som vi dog var klar over, ikke måtte komme i mikroovnen). Vi piskede sovsen i gryden med piskeris i sort plast og vi vendte vores stegte grøntsager og kød på panden, med melamin-paletter.

Som forbruger er jeg slået helt bagover, ved tanken om, at man rent faktisk sælger og producerer varer, som man ved kan indeholde hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer. Og det undrer mig at melamin-sæt som børneservice, næsten ikke er til at komme uden om, uanset hvor man handler til sit barn.

Herhjemme smed vi straks alle melamin tallerkener ud, da jeg på nettet stødte på en artikel, som fortalte om de giftstoffer melaminet udskiller, når det kommer i kontakt med høje temperaturer. Jeg søgte nettet tyndt og fandt naturligvis også hurtigt ud af, at det sorte plast, som bruges til rigtig mange køkkenredskaber, også kunne afgive giftstoffer. Jeg indledte jagten på børnetallerkener og krus, som kunne holde til dagligdagsbrug, opvaskemaskine og børn der taber og smider på gulvet i tide og utide.

Jeg faldt over nogle tallerkener og krus i bambus, som jeg straks købte ind af og jeg satte min kære mor på samme mission. Jeg handlede køkkenredskaber i træ, men havde faktisk ikke helt nemt ved at finde de rette redskaber til vores køkken, så af mangel på bedre, kørte vi i en lang periode stadig med enkelte køkkenredskaber i plast.

Jeg har efter vores udskiftnings-cirkus fundet af, at noget bambusservice er tilsat melaminplast som bindemiddel (ca. 20%), og det er naturligvis ikke noget som man skilter tydeligt med. Jeg troede jeg havde fundet de rette børnetallerkener til vores webshop, i bambus med fint print og det hele, men ved kontakt til den danske forhandler, fandt vi ud af, at også de brugte melaminplast som bindemiddel.

Min pointe her er, at man kan have nok så gode intentioner om kemifrit køkken og kemifri mad, men der er mange skjulte fælder for forbrugeren, og dem vil vi gøre alt for at navigere uden om. Hos os skal du føle dig tryg når du handler tilbehør til dit køkken! Vi sætter en stor vigtighed og ære i, at vide HVAD vi sælger til vores kunder og det er vigtigt for os, at det er produkter som VI kan stå inde for og som vi selv ville benytte i vores hjem

Maria, ECOKITCH

Skriv et svar