• GRYDER & PANDER I STØBEJERN

    Vi har dedikeret vores hjerte til de lækre pander og gryder af støbejern, fra svenske SKEPPSHULT. Vi har valgt serien VALNÖT, som er med smukke valnødde-greb. Støbejern tåler de høje temperaturer, fordeler varmen og holder godt på varmen. Støbejern er solidt, meget holdbart og nemt at vedligeholde, med madolie. Når du vælger SKEPPSHULT, får du pander og gryder, som udelukkende består af naturlige materialer. Det er et meget mere miljøvenligt og sundt alternativ til mange af nutidens (plastik)overflade-behandlede pander og gryder.
    Læs mere

    Gryder og pander fremstillet af aluminium, rustfrit stål og teflonbelagt nonstick har næsten erstattet støbejern, men i sikkerhed og holdbarhed kan de ikke matche støbejern. Hvis du har arvet nogle rustne gamle pander fra dine forældre eller bedstemor, så behold dem. Hvis du finder dem på for eksempel et loppemarked, så få fat i dem.

    Mange er i stigende grad begyndt at byde disse levn fra fortiden velkommen tilbage, desto mere de lærer om fordelene ved madlavning med dem. Du kan her hos ECOKITCH købe dine nye pander eller gryder. Er du i tvivl om du skal udskifte dine gamle pander, så har vi her nogle grunde til, hvorfor du skal gøre det.

    10 grunde til at du kun bør lave mad med pander og gryder i støbejern!

    1. Støbejern er sikrere end mange moderne pander og gryder.

    De har eksisteret i rundt regnet mere end 2.000 år. Historiske beviser indikerer at deres anvendelse i Kina er så tidligt som 3. århundrede f.Kr.

    Mens dens lange historie af brug er et bevis på den relative sikkerhed man får med støbejern, så har mange moderne pander og gryder mislykkedes i denne henseende. For eksempel er aluminium nu betragtet som usikre i forhold til madlavning på grund af at metallet reagerer med mad. Tilstedeværelsen af aluminium indskud i hjernen hos Alzheimers patienter har gjort at mange er på vagt over for at bruge disse pander.

    Nonstick pander kan ikke bruges på høj varme; de bliver let ridset og det er usikkert at bruge pander og gryder med beskadiget teflon belægning. Rustfrit stål er relativt inaktivt, men ulempen er ujævn opvarmning og dannelse af “hot spots”, der brænder maden på. En kobberbase på pander af rustfrit stål reducerer dette problem til en vis grad, men de er stadig ikke egnet til høj varme.

    Keramiske pander og gryder er direkte farligt, da der siver bly ud i dine fødevarer, især efter den beskyttende hinde er slidt væk. Bly er giftigt selv ved meget lave varmeniveauer og kan forårsager skader på nervesystemet.

    Når det kommer til støbejern, er de velegnet til madlavning på høj varme. Selvom jern kan reagere med syreindholdsrige fødevarer, så kan for eksempel krydderier på panden fungerer som en barriere mellem fødevaren og metallet. Da jern er et vigtigt mineral udgør det ikke nogen sundhedsrisiko at det siver i maden.

    2. De er hårde og holdbare

    Støbejern er så hårdt som det er tungt. På trods af tendensen til rust, hvis det ikke bruges, så kan det holde i over hundrede år eller mere. Mange af de gamle Griswold og Wagner du kan finde på loppemarkeder er let 75 år år gamle, da disse selskaber lukkede deres butikker i slutningen af 1950’erne. De har passeret gennem hænderne på 2-3 generationer, sandsynligvis med perioder uden vedligeholdelse. Da de fleste af de gamle pander er støbt i ét stykke, inklusiv håndtag, kan slitage ikke gøre meget skade.

    3. Støbejern kræver mindre olie/fedtstof

    Du vil hurtigt opdage, at du kan skære ned på madolie eller anden fedtstof, når du skifter fra aluminium eller rustfrit stål til støbejern.
    Madlavningen er dog en smule anderledes. Du skal først opvarme panden eller gryden på høj varme og derefter tilføje olie eller fedtstof og sprede den rundt ved at flytte gryden. Et tyndt lag olie eller fedtstof over hele overfladen er alt hvad du behøver for at tilberede maden jævnt uden at brænde det på.

    4. Det opfører sig som nonstick når krydret godt

    Støbejern skal krydres før brug. Krydderier blandet med olie danner en næsten nonstick overflade uden brug af syntetiske stoffer som teflon. Man kan købe for-krydret pander, selv om de måske ikke ligefrem kan måle sig med de regelmæssige nonstick pander du er vant til.

    Men den gode nyhed er, at nonstick egenskaben af støbejernet bliver bedre med alderen og hyppig brug, i modsætning til de kemisk belagte pander og gryder, som kun forværres når du bruger dem.

    5. Du kan lave mad på høj varme

    Dette er en af de største fordele ved støbejern. Du kan varme dem op så højt som du vil, uden nogen frygt for at gøre skade. Det gør dem ideelle til bruning af kød og hurtig sautering af grøntsager.

    6. Støbejern holder mad fra at brænde på

    Hvis du vil placere en pande eller gryde af støbejern på komfuret og begynde din madlavning straks, som du ville gøre det med en tilsvarende i aluminium vil maden være tilbøjelig til at blive brændt. Det er derfor at støbejernet skal forvarmes før tilberedning.

    Den termiske ledningsevne af støbejern er meget dårlig sammenlignet med den af kobber eller aluminium, og de har tendens til at danne varme pletter, som også rustfrit stål gør. Men når man opvarmer støbejernet, inden man påbegynder sin madlavning, på høj varme i et par minutter til det er rigtig varmt over det hele, så vil det afholde din mad fra at blive brændt.

    7. Maden bliver tilberedt jævnt i støbejern

    Sæt støbejernet på høj varme i et par minutter og den vil naturligvis blive meget varmt. Du vil føle strålevarmen fra panden, selv om du ikke kan holde dine hænder helt tæt på den opvarmede overflade. Hvis du prøver at gøre det samme med rustfri stål bliver selve panden eller gryden meget varm, men du kan roligt tage din hånd næsten helt ned til overfladen uden at føle meget af varmen. Det er på grund af den høje varmestråling fra støbejernet, hvilket er næsten ti gange højere end rustfrit stål.

    Med andre ord, mens kun fødevarer der kommer i direkte kontakt med en opvarmet pande eller gryde i rustfrit stål bliver stegt, kan opvarmet støbejern tilberede flere centimeter af fødevarer over dens overflade.

    8. Støbejern kan tilpasse sig til forskellige typer af madlavning

    Du kan bruge dine pander og gryder i støbejern til stegning, sautering, grille, pandestegning i en lille mængde olie eller friturestegning i masser af olie.

    9. Støbejern er relativt let at vedligeholde

    De overlever hårdhændet håndtering. Metalspartler og skeer skader ikke jernet. Rengøring er temmelig let. Støbejernet skal blot afvaskes med varmt vand uden sæbe.

    10. De er billige og du får værdi for pengene

    Selv den bedste kvalitet af pander og gryder i støbejern er billigere end rustfrit stål med tung bund. Jernet er nærmest uopslideligt, og bliver kun bedre desto mere du bruger det. De pander og gryder du finder her hos ECOKITCH fra svenske SKEPPSHULT har også 25 års garanti på selve støbejernet.