Hvad er bæredygtighed – tips til en mere bæredygtig hverdag

Mange bække små….. Man skal starte et sted, ikke? Gennemgå dine vaner i køkkenet og indkøb af varer hertil – har du tænkt over hvor stor en forskel du kan gøre, ved at ændre bare et par af dem? Her er en lille guide til en mere bæredygtig hverdag, uden at det behøver at kræve ret meget andet af dig, end omtanke.

UNDGÅ MADSPILD – PLANLÆG DINE INDKØB , GEM RESTER OG FRYS

Et sted hvor rigtig mange mennesker nemt kan gøre en reel forskel for miljøet (og for egen pengepung ;)) er at sætte ind i kampen mod madspild. De fleste kan planlægge sig ud af det, ved at lave indkøbslister og heri tage højde for at få brugt eventuelle rester, undgå impulskøb og mængderabatter (de mængderabatter, som man hopper på bare fordi det er sååååå billigt, vel at mærke. Hvis man  har en plan om at få det brugt og rent faktisk også gør det, er alt godt).

Herhjemme forsøger vi at få lavet en månedsplan, både af praktiske årsager i forhold til job, arbejdstider børn og alt det som gør at hverdagen vælter lidt, hvis man ikke har styr på sagerne.. Men også fordi vi handler kød ind, til en måned ad gangen.. På den måde får vi smagt lidt af hvert, vi sparer nogle penge og vi skal ikke gå i hårknude hver dag, over at skulle tage stilling til hvad vi har lyst til at spise. Er månedsplanen røget i svinget, kigger vi tilbudsaviser igennem, planlægger vores aftensmad 3-4 dage frem og sørger for at handle derefter. Rester fra aftensmaden fryser vi eksempelvis til en omgang frokost (og er der ikke nok til en hel frokost, kan flere reste-portioner til sidst udgøre en hel frokost), frisk grønt og de varer med meget begrænset holdbarhed, planlægger vi at få brugt op, inden vi handler en masse nyt. I Danmark smider en gennemsnitlig familie (2 voksne og børn) ifølge Landbrug & Fødevarer, mad ud for 7.200 kroner om året.

Er det trods madplaner og planlægning af indkøb, svært at få brugt resterne op, så husk at du kan vinde lidt holdbarhed i køleskab ved at tilberede maden, eller at næsten alt mad kan fryses.
Det kan virke lidt uoverskueligt, men det gør rent faktisk det hele lidt nemmere med madplaner, når man har fået det ind som en rutine. Som bonus får man endda hurtigt et klart billede af hvilke varer man ofte bruger (og det er jo dejligt, hvis man som os, godt kan lide at handle stort ind af gode tilbud). Det betyder færre indkøbsture og færre valg der skal tages stilling til i hverdagen. Har du overskud og fantasi til at lave egne madplaner, så gør endelig det.. Har du ikke så hent inspiration (eller kopier direkte) fra nogle af alle de madplaner man kan finde på både nettet og diverse apps. Der er mange gode derude, så det skulle være muligt at finde en som rammer plet på hvad I kan lide hjemme hos jer.

KØB LOKALT (OG ØKOLOGISK)

Som udgangspunkt er det en god idé at købe lokalt og økologisk producerede råvarer, måske er du  endda så heldig at have en lokal gårdbutik i nærheden? Både økologi og det faktum at transport af dine varer er sparet, er begge noget som er godt for klimaet. Bonus for dig der også ville have valgt økologisk i supermarkedet, er at der somregel også er lidt penge at spare, når du handler lokalt.. Og så er det da lidt rart at vide hvor maden kommer fra, ikke?

SPIS FRUGT OG GRØNT EFTER ÅRSTIDEN

Vælger du frugt og grønt udfra den danske sæson, er du både med til at reducere klimabelastningen samtidig med at du har bedre mulighed for at kunne finde varerne økologisk (og til rimelige priser). Bonus er at du helt naturligt for varieret din kost, således at den ikke bliver trættende ensformig fordi du spiser det samme året rundt.

UNDGÅ PLASTIKPOSER – HUSK INDKØBSNET

Gør en stor forskel og spar på plastikforbruget, ved at huske at tage egne indkøbsnet med (eller genbruge poser du i forvejen har). Planlægger du dine køb hjemmefra, er det nemt at få et overblik over hvor meget varerne fylder og hvor mange net du skal medbringe. De fleste indkøbsnet fylder ikke ret meget og kan nemt rulles sammen til næsten ingenting, så det kan være en god idé, altid at have et enkelt net på sig, når man har pungen på sig.

SKÆR NED PÅ KØD

Oksekød er en af de fødevarer, der koster mest CO2 at producere, hvorfor Det Etiske Råd faktisk også anbefaler klimaafgift på oksekødet. Ved produktion af oksekød indgår udledning af metangas (ko prutter og bøvser), som er med til at påvirke klimaet i stor stil. ÉT kilo metangas svarer til 25 kilo CO2). I Danmark spiser vi rigtig meget kød, meget mere kød end vi har behov for.

MINDST HOLDBAR TIL – BRUG DINE SANSER

Vær opmærksom på forskellen på ”mindst holdbar til” og ”sidste anvendelsesdato”. Overhold sidstnævnte, men brug førstnævnte som en vejledning. Meget mad og drikke kan sagtens indtages efter ”mindst holdbar til”-datoen er overskredet. Duft, se, føl og smag dig frem til om maden stadig smager som den skal.

EVALUÈR INDHOLDET I DIT KØLESKAB

Sørg for at have de ældste varer forrest på hylderne eller øverst i skufferne, hold styr på holdbarhedsdatoerne, planlæg at bruge det der har snarligt udløb eller frys det ned (hvis muligt) og stræk udløbsdatoen.

VÆLG (DEN RETTE) KOGEPLADE

Kan du i dit valg af ret, selv vælge om du skal tage ovn eller kogeplade i brug, så vælg kogepladen og spar op til 70% på dit energiforbrug. Har du ikke induktion (hvor varmen aftager øjeblikkeligt ved sluk), kan du også med fordel prøve at slukke dine kogeplader et par minutter før maden er færdigt og dermed udnytte den eftervarme kogepladen afgiver.

Vær opmærksom på at bruge de kogeplader, som passer bedst i størrelsen til dine gryder og pander – husk at gryde/pande skal svare til (eller være større) end kogepladens størrelse. Vælger du en gryde der er mindre end pladsen, spilder du ca. 25% energi.

Bliver du opmærksom på mængden af vand når du koger, er der måske også noget at hente på dit energiforbrug – Jo mindre vand der tilsættes og varmes op, jo mindre bliver energiforbruget.

VALG AF KØKKENUDSTYR

Gryder og pander af støbejern er en god investering. Den tykke bund fordeler varmen rigtig godt og støbejernet i sig selv holder godt på varmen, også efter kogepladen er slukket. Hold også øje med om låget på dine gryder slutter tæt, så du hurtigere kan bringe indholdet i kog. Vælger du låget helt fra, bruger du 65% mere el.

Maria, ECOKITCH

Skriv et svar