et fokus på mindre spild og bæredygtighed – zero waste living

Jeg fik lov til at være gæst på Instagram hos Zero Waste Danmark, i en uge – hvor min fornemme opgave var, at poste billeder af min (vores) hverdag herhjemme, med fokus på mindre spild / zero waste. Det er noget vi prioriterer mere og mere herhjemme: at tænke i hvordan vi kan undgå unødvendigt spild OG det begynder vores udvalg på shoppen også at bære præg af. Det er blevet lidt af et hjertebarn for os, at vi gerne vil inspirere til hvordan man i hverdagen kan tage nogle valg, som er lidt mere miljøvenlige.. Lidt har også ret – kan man justere lidt på bare en vane eller to, er det en god start ❤️

OPBEVARING AF MAD I KØKKENET

Herhjemme har vi nærmest fast glas i glas stående i koldt vand, for at opbløde mærkater. Når vi handler forsøger vi at vælge varer med glas-emballage. Vi gemmer alle glas, store som små, til opbevaring af tørvarer (nødder, frø, gryn osv.) og vi bruger dem dagligt når vi gemmer rester på køl eller fryser ned (hvilket vi ofte gør!)

Når vi gemmer rester i køleskabet, som ikke kan være i glassene, kommer vi det meste i skåle med Abeegos beeswax over.

MADOPBEVARING PÅ FARTEN

Madopbevaring – madpakker til både job og på ture og virkelig trukket meget på forbrugskontoen tidligere, herhjemme. Vi har været storforbrugere af fryseposer til frugt og grønt samt husholdningsfilm til rugbrød, sandwich – vi har investeret i Abeegos genanvendelige og vaskbare madindpakning (beeswax), stofposer og gode solide madkasser!

TÆNK KREATIVT, OGSÅ SELV OM DU MÅSKE IKKE ER DEN DER ER MEST FIKS PÅ FINGRENE

Jeg har indtil for ganske nyligt ledt efter den perfekte tepotte og faldt over den i et loppecenter (kalder man dem det? De der “butikker” hvor private lejer en loppebod, som de selv sætter op og passer løbende, med personale til at tage sig af salg?)
Nuvel, det hele kom sig af at vores gamle termokande ikke havde en åbning der var stor nok til en te-si, og det skar i min samvittighed med engangs-tefiltrene. Da tepotten var købt, manglede jeg noget der kunne holde på varmen og jeg fik hurtigt bikset en tehætte ud af drengenes gamle termodragt(!)) Jeg er ikke særlig fiks på fingrene når det kommer til syning og jeg ejer ingen symaskine, men det lykkedes trods alt alligevel med nål og tråd. Kunne den være købt kønnere? – JA! Var det nødvendigt at købe en ny tehætte? – Nej 🙂

Køkkenrullen har vi udskiftet med en blanding af vaskbare klude og gamle stofbleer, som jeg har klippet i mindre stykker. Begge har fået fast plads på spisebordet, – de gamle stofbleer i en servietholder og en fletkurv, fundet billigt i en genbrugsbutik.

UNDGÅ MADSPILD

Hvordan får du mest ud af dine madvarer – kan du undgå at kassere (en del af) dem? En fast rutine for mig, når jeg går i bad, er at bikse verdens nemmeste scrub sammen af citronsaft, kokosolie og rørsukker. Fugtgivende, frisk og god for uren hud. Jeg bruger den til både krop og ansigt. Resten af saften presser jeg til et glas vand med citronsaft for immunforsvaret, hud og fordøjelse og fordi jeg næsten først vågner rigtigt op efter at have drukket sådan et glas! Sidst men ikke mindst ryger citronskrællerne i opvaskemaskinen for at undgå glaspest og afkalkningsmiddel.

I vores kasse med æbler fandt jeg i går en håndfuld æbler som var ved at blive kedelige. De fik et opkog og en tur med stavblenderen, kom i et par små glas og på frys. Mindstemanden herhjemme elsker æblemos så ham og jeg kan bruge det istedet for syltetøj i weekenden.

HANDEL SÅ VIDT MULIGT EMBALLAGEFRIT

Jeg kan ikke få armene ned over konceptet LØS-marked og håber at det er noget der vil sprede sig, så os der ikke bor i København også kan være med. Herhjemme nøjes vi med at tænke over at vælge varer med så lidt emballage som muligt (og har vi et valgt, vælger vi papir og glas emballage over plastikemballage). Vi sorterer vores affald og har to store stofnet hængende i vores bryggers – et til pap og karton og et til plastik emballage. Så er det dejligt nemt at tømme når vi handler (vi har affaldscontainere til ovennævnte bag vores lokale Brugs og Netto)

GAVEINDPAKNING – PAKKER

Når vi pakker gaver ind fra shoppen, pakker vi ind i avispapir. Når vi pakker gaver ind privat genbruger vi også enten avispapir eller magasiner til at pakke ind i, alternativt pakker vi ind i tekstiler; gamle tekstiler vi ikke længere bruger – hvis muligt genbruger vi igen og igen. I enkelte tilfælde pakker vi ind i bomuldsnet/indkøbsnet  eller viskestykker – så får modtageren ikke bare en indpakket gave, men en indpakning som rent faktisk også kan bruges 🙂

Maria, ECOKITCH

Skriv et svar